Maria Hägglöf

En hybrid i det digitala medielandskapet

En kommentar om Twittoppen och #SSWC

Postat den: | augusti 9, 2010 | 5 kommentarer

Med risk för att älta den diskussion som förts på Twitter under helgen, som jag dock inte varken aktivt eller passivt varit särskilt delaktig i då jag var AFK större delen av helgen, vill jag kommentera Twittoppen som har dykt upp i samband med SSWC.

Jag är en statistiknörd. På riktigt. Jag älskar statistik och kan studera siffror i oändlighet. Jag var dessutom en av de som hyllade Twitter-index när det lanserades i våras. Inte minst för att man kunde sortera listan på olika parametrar. Nu har då Twittoppen smyglanserats, hittills bara med deltagarna på årets upplaga av SSWC som rankar twittrare utifrån vilka som är mest inflytelserika (inte ”inflytelserikast” som de själva valt att kalla det). Jag har egentligen inget emot listan i sig även om jag är lite frågande till formeln (@johanlange på plats 362 av 376, hallå?). Jag tycker att statistik är bra och i vissa sammanhang rentav nödvändig. Och även om jag inte alls förstår kritiken som har riktats mot den yrkesgrupp jag själv tillhör bara för att den dominerar toppen av listan så kan jag förstå kritiken mot topplistan. Jag tycker nämligen att lanseringen i samband med SSWC är olycklig och förmodligen ger den vatten på kvarnen åt de som redan anklagade SSWC för att vara en elitistisk tillställning.

Jag ser på SSWC som ett event dit alla är välkomna, på lika villkor, bara man var snabb nog att boka sin biljett. På SSWC är alla för mig på samma nivå och ingen är förmer än någon annan. Där finns ingen tävlan om vem som är mest eller bäst. Vi gör SSWC tillsammans och alla som vill får hålla en session, vädra sin åsikt och komma med sin idé. Därför tycker jag att det är lite synd att det veckan innan släpps en ranking över deltagarna.

Jag avslutar mitt inlägg med @tomaswennstrom’s och @kristinheinonen’s ord från informationsmailet som gick ut till alla deltagare igår.

Allt löser sig! Kom dit och ha trevligt. Hjälp dina medcampare, det är vi tillsammans som är SSWC!

Det gav mig hopp om det SSWC jag har sett fram emot sedan jag missade förra årets upplaga.

Uppdaterat: @andreaskrohn som ligger baom Twittoppen har gett mig en förklaring till formeln. Och jag hade missat att @johanlange inte har någon ranking alls.

Dela:
  TwitThis Facebook Google Bloggy Pusha LinkedIn del.icio.us Maila artikeln! Skriv ut artikeln!

Relaterade inlägg?

Kommentarer

En pingback/trackback

 • Pingback: Skrivet inför #SSWC 2010 « Jan Viderén()

 • Är väldigt tveksam att Twittoppen kommer att användas som intagningsprov för nästa SSWC, så jag hoppas att alla kan slappna av lite. Twittoppens förhandstitt för SSWC är en kul grej och inte ett sätt att dela upp SSWC i fraktioner eller att skapa någon elitstämpel på personer, grupper eller hela eventet.
   

 • Jens Z

  Tja, vad menar man med ”inflytelserik” ?  Jag måste säga att det är en ganska sluten gruppering – av de 50 första namnen på listan känner jag en (Annika Lidne) och hörde talas om en till idag (Brit Stakston). Själv har man stundtals figurerat i listan över makthavare i IT-sverige som Ny Teknik brukar roa sig med men överlappet mellan denna lista och twittertoppen är nog noll. Men så är man väl stofil och avundsjuk som inte Twittrar regelbundet själv….;-)

 • Maria

  Jens: Kul att du känner Annika. Det är hon som har lärt mig allt jag kan. Well, sort of.

 • Jag ser på SSWC som ett event dit alla är välkomna, på lika villkor, bara man var snabb nog att boka sin biljett. På SSWC är alla för mig på samma nivå och ingen är förmer än någon annan.”
  – Håller med till fullo!

 • Om


  Jag heter Maria Hägglöf och är kommunikatör specialiserad på digitala kanaler. Jag är en hybrid som blandar mina kunskaper inom teknik och kommunikation med mitt skrivande och allt sker såklart på min favoritplats – webben.
 • Jag tycker att…

  ”sverigedemokraterna"