Maria Hägglöf

En hybrid i det digitala medielandskapet

Jag vill flattra dig!

Postat den: | januari 26, 2011 | 6 kommentarer

Istället för att betala för en tidningsprenumeration betalar jag hellre de för bloggar jag läser och uppskattar.

Flattr är ett sätt att betala för det du gillar på Internet.

Skillnaden mellan Flattr och tidningsprenumerationen är dock att om jag får en tidning jag inte tycker är så bra måste jag ändå betala för den när jag har en prenumeration. Med Flattr väljer jag själv vilka blogginlägg jag tycker är värda att betala för. Den fasta summan jag betalar varje månad fördelas sedan över de blogginlägg jag har valt att flattra. Smart va?

Dock tycker jag att det är alldeles för få som har Flattr installerat på sina bloggar, vilket resulterar i att det är samma människor som får mina Flattrpengar varje månad. Därför har jag idag installerat Flattr-knappar i min blogg. Inte för att jag ha några ambitioner att bli rik på mitt bloggande eller för att jag tror att folk vill flattra mig utan mest egentligen för att jag vill göra Flattrknappen vanligare på nätet och påminna dig om att du också borde lägga flattrknappar i din blogg. Använder du WordPress rekommenderar jag Flattrpluginet.

Dela:
  TwitThis Facebook Google Bloggy Pusha LinkedIn del.icio.us Maila artikeln! Skriv ut artikeln!

Kommentarer

En pingback/trackback

 • Fredrik Hulth

  Själv så gav jag upp flattr för länge sedan av den anledningen att jag inte hittade tillräckligt med sidor att flattra. Är egentligen inte risken väldigt stor att Flattr självdör just på grund av att inte alla anser att det är värt att finnas med? Flattr är en Digg-klon med den skillnaden att alla måste betala medlemsavgiften på (minst) 2 euro per månad, varav Flattr tar 10%, och resten fördelas mellan användarna som man klickat på. (eller går till välgörenhet)
  Sedan att man måste vara betalande medlem för att vara accepterad som betalningsmottagare leder bara till ett kraftigt begränsat urval av innehåll.
  Jag har testat och valt bort den digg-klonen, på grund av för liten användarbas. Frågan är inte om det finns många i dag aktiva flattrare som känner likadant, att det finns för lite att flattra, vilket gör att medlemsskapet inte är värt pengarna.

 • Andreas

  @Fredrik: Inte värt pengarna? 20 kr i månaden, varav 2 kr går till de som förmedlar tjänsten?
  Om man tror på ett koncept, mikrobetalningar i det här fallet – och vill kalla sig själv för early adopter – bör man vara beredd att lägga ut motsvarigheten till en grillkorv på statoil för ”besväret”. :)
  Eller så kan man hitta en alternativ tjänst som gör samma sak, och använda den istället, om man anser att villkor, avgifter eller andra formalia inte håller måttet.

 • Får hålla med Andreas. Om det kostar lite för att få igång ruljansen, då är det värt det. Fast jag går förstås plus på Flattr. Mycket mer än jag får på reklam på mina sidor. Det är ytterst trevligt. =)

 • Maria

  @Fredrik: Det var ju därför jag skrev det här inlägget. För att det finns för lite att flattra och för att jag vill ha mer. Som early adopter får man dessutom räkna med att användarbasen är liten i början. Flattr är ju fortfarande bara en beta. Men ju fler som använder det och sprider det, desto mer kommer det ju bli. Det är på tok för tidigt att avfärda Flattr på grund av för liten användarbas.

  @Vidde: Förstås?

 • Pingback: Hej igen. Jag har något att säga, och jag börjar med några ord om #Egypten | The Jennie()

 • Jag har infört Flattr på två WordPress-sidor som levererar innehåll till den långa svansen, ett exempel är Filmkoll.se. Förhoppningsvis kommer det snart bli standard bortom svanstippen (där finner vi early adopters).

 • Om


  Jag heter Maria Hägglöf och är kommunikatör specialiserad på digitala kanaler. Jag är en hybrid som blandar mina kunskaper inom teknik och kommunikation med mitt skrivande och allt sker såklart på min favoritplats – webben.
 • Jag tycker att…

  ”sverigedemokraterna"