Maria Hägglöf

En hybrid i det digitala medielandskapet

Politik i en tweet #val2010

Postat den: | augusti 31, 2010 | 9 kommentarer

I morgon börjar valet. På riktigt. Då öppnar nämligen vallokalerna för förtidsröstning upp i Sverige. Eftersom jag kommer att vara röstmottagare (det som tidigare hette valförrättare) och rösträknare på valdagen och inte sitta i det distrikt jag själv tillhör måste jag förtidsrösta. Jag tänkte att jag skulle få det överstökat redan i morgon för att slippa den mest fjäskiga valpropagandan. Men eftersom jag ännu inte har bestämt vad jag ska rösta på har jag det senaste dygnet låtit politikerna fjäska lite för mig på Twitter.

Jag skickade samma tweet till representanter från alla tio partier som kandiderar till riksdagsvalet. I de fall där partiledarna är aktiva på Twitter gick frågan direkt till dem och för de andra partierna valde jag helt enkelt ut aktiva partimedlemmar som jag har i mitt eget Twitterflöde. Jag får dock tacka @mymlan för hjälp med ett par partier där jag saknade representanter i flödet. De twittrare jag valde ut är @AnnikaBeijbom, @aliesbati, @federley, @goranhagglund, @gudschy, @jimmieakesson, @lenaside, @MariaFerm, @naversten och @opassande. Alla fick exakt samma fråga.

Tweet till Göran Hägglund

Tweet till Göran Hägglund

En del svarade snabbt medan andra ville ha betänketid, vissa lite längre än andra. Eftersom kommunikation är viktigt för mig gillar jag snabba svar. Det är självklart inte avgörande för vilket parti jag kommer att rösta på, men ett litet plus i kanten. Därför presenterar jag mina svar i den ordningen, snabbast först alltså.

Först ut var riksdagskandiderande Fredrick Federley från Centerpartiet som på kort tid lyckades presentera flera parametrar i en tweet.

Svar från Fredrick Federley

Svar från Fredrick Federley

Som nummer två svarade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och jag funderar på om han kanske tyckte att det var viktigare att svara snabbt och extremt kort än att presentera något innehåll.

Svar från Göran Hägglund

Svar från Göran Hägglund

Nästa politiker att svara var Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ. Hon var nog den som lyckades klämma in mest innehåll (och förkortningar) i en och samma tweet. Bra jobbat Gudrun!

Svar från Gudrun Schyman

Svar från Gudrun Schyman

Sedan kom svar från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Svar från Jimmie Åkesson

Svar från Jimmie Åkesson

Nästa person att svara var Emma Marie Andersson, en av Piratpartiets största bloggare. Hon hade svårt att hålla sig till en tweet och efter lite trubbel med tangentbordet blev det tre.

Emma Marie Anderssons svar

Emma Marie Anderssons svar

Emma Marie Anderssons svar

Emma Marie Anderssons svar

Emma Marie Anderssons svar

Emma Marie Anderssons svar

Sedan kom ett svar från Moderaternas landstingskandidat Charlotte Naversten som även fick plats med ett tips på en riksdagskandidat att kryssa för.

Svar från Charlotte Naversten

Svar från Charlotte Naversten

Därefter kom svaret från Vänsterpartiets Ali Estbati som kandiderar till riksdagsvalet. Ännu en som inte kunde hålla sig till en tweet.

Svar från Ali Esbati

Svar från Ali Esbati

Svar från Ali Esbati

Svar från Ali Esbati

Och efter Ali Esbatis tweets har svaren från politikerna lyst med sin frånvaro. Annika Beijbom och Lena Dahlström har ju lovat att återkomma och dagen är inte slut än så deras svar kanske kommer. Jag uppdaterar i så fall mitt blogginlägg. Maria Ferm däremot har inte svarat över huvud taget, trots att hon har varit aktiv på Twitter idag. Jag är faktiskt uppriktigt förvånad och besviken. Jag trodde att politiker inte missade chanser som dessa såhär strax innan valet.

Har jag efter detta då bestämt mig? Nja, jag kan väl inte påstå att dessa svar kommer att avgöra mitt slutgiltiga val. Men det har varit intressant att se politikerna fatta sig kort för att försöka vinna min röst. Nu är det självklart inte så att jag väljer mellan alla tio partierna heller, jag väljer kanske mellan två eller tre. Jag ville dock fråga alla för att jag tycker att det är intressant att se på hur många olika sätt man kan använda 140 tecken.

Uppdatering: Precis när jag skulle publicera det här inlägget rasslade det till på Twitter och jag får mentions både från Annika Beijbom och Lena Dahlström. Annika ber att få ytterligare en dag på sig. Men Lena Dahlström som är it-strateg på socialdemokraterna skickar sitt svar.

Svar från Lena Dahlström

Svar från Lena Dahlström

Uppdatering 2: Svaret från Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm kom idag (onsdag) på morgonen. Tur för henne eftersom jag planerar att smita in och rösta idag på lunchen.

Svar från Maria Ferm

Svar från Maria Ferm

Uppdatering 3: Fick svar från riksdagskandiderande Annika Beijbom från Folkpartiet ikväll (onsdag). Nu har jag redan röstat så det kom lite sent. Men jag lägger så klart till det också.

Svar från Annika Beijbom

Svar från Annika Beijbom

Dela:
  TwitThis Facebook Google Bloggy Pusha LinkedIn del.icio.us Maila artikeln! Skriv ut artikeln!

Kommentarer

En pingback/trackback

 • Intressant genomgång. Det kanske är viktigt för dig att veta att jag inte är talesperson för piratpartiet i nån officiell kapacitet öht, så om du var ute efter jämförelser på den måten tycker jag att du skulle ha vänt dig till @annatroberg eller @falkvinge, vice och partiledare för partiet. Själv är jag bara ”fangirl” om än jag lägger mig i alla chanser jag får. Alltså inte valbar eller politiker, utan vanlig dödlig med viss politisk nördådra.

  Sen menar jag verkligen att det inte är en vinst att snuttifiera politik. Ej heller känner jag mig bekväm med att tala om för folk vad de ska rösta på (lite jante där, säkert, men även nån slags respekt). Jag vill gärna att folk ska ha med frågeställningarna jag bryr mig om personligen när de gör sina val, men är inte riktigt samma sak som att tillåta mig messersmittläge! ;)

 • Maria

  Tack för din kommentar Emma, och du har rätt i det där med talesperson. Jag hade tänkt skriva i inlägget att det inte är någon jämförelse på den nivån eftersom vissa av de jag frågat är partiledare medan andra inte ens kandiderar. Inser ju nu att jag missade det helt.

 • Bra gjort och bra sammanställt. Jag blir också besviken på MAria Ferm. Tycker inte att det spelar någon roll att de du frågat har olika positioner, det är ju så det är innan alla går att få tag i på Twitter ( :) ). En personlig rekommendation betyder ju lika mycket oavsett position i partiet.
  Jag misstänker att snuttifieringen inte blir något problem för dig då jag antar att du mer var ute efter tilgängligheten än politiken?

 • Jag vill bara säga att jag vet hur tillgänglighet stavas. ;)

 • Pingback: Sanningen om samhället – 2010-09-01 FM()

 • Hejsan,
  jag hade en helvetesdag igår med stort tågstopp i södra Sverige och stora förseningar. Svar kommer ASAP. Brukar vara snabb på twitter, men ibland kör allt ihop sig.
   
  /Maria

 • Maria

  Tågstopp? Perfekt för att twittra ju. :)

  Dessutom var du ju som sagt inte helt inaktiv på Twitter igår så om inte annat hade jag upskattat en notis om att svar kommer senare.

  Tack ändå för din kommentar och svaret som rasslar in på Twitter just i detta nu.

 • Jo sant :). Fast tweetdeck har inte fungerat från iPhonen (funkar fortfarande inte) o nu har jag tillgång till dator. Men well well, sorry för sent svar.

 • Maria

  Lugnt. Du hann ju innan jag gick och röstade :)

  Och byt twitterapp i iPhone. Tweetdeck är ingen höjdare.

 • Om


  Jag heter Maria Hägglöf och är kommunikatör specialiserad på digitala kanaler. Jag är en hybrid som blandar mina kunskaper inom teknik och kommunikation med mitt skrivande och allt sker såklart på min favoritplats – webben.
 • Jag tycker att…

  ”sverigedemokraterna"