Pirri-vad-då-för-nåt? #blogg100

Piriformis

Piriformis

För ungefär ett år sedan lärde jag mig att det finns en muskel som heter Piriformis. En muskel som jag har fått anledning att läsa mycket om sedan dess. Piriformis är en liten päronformad muskel som finns djupt inne i skinkan, innanför den stora sätesmuskeln. Den går mellan korsbenet och höftbenet. Piriformis har en del viktiga funktioner. Den roterar benet utåt samt stabiliserar höften utåt och bäckenet bakåt.

En lite besvärlig detalj med piriformis är att den kolliderar med ischiasnerven på dess väg ner från ryggen och ut i benet. Det vanligaste är att ischiasnerven löper bakom muskeln men på en del människor går ischiasnerven genom piriformismuskeln och på vissa går ischiasnerven runt piriformismuskeln så att muskeln istället går genom nerven.

Mycket stillasittande men också överaktivitet kan orsaka en stel piriformis, vilket kan innebära en del problem för din kropp. Eftersom piriformis stabiliserar bäckenet bakåt kan en piriformismuskel som drar ihop sig göra att bäckenet tippar framåt vilket gör att ena benet upplevs vara längre än det andra och du får en snedbelastning i ryggen.

Om piriformis är överansträngd och muskeln blir inflammerad sväller den och blir tjockare. En stel piriformis som drar ihop sig på längden blir också den tjockare. Och oavsett hur din ischiasnerv ligger i förhållande till muskeln kan en onormalt tjock piriformismuskel orsaka tryck på nerven vilket ger strålande smärta i benet och ner till foten. Det finns de som påstår att det bara är diskbråck som kan orsaka strålande smärta som går längre än till knäet men det stämmer inte. Även piriformis kan orsaka smärta ända ner till foten. 

Problem med piriformismuskeln eller Piriformis syndrome som vissa kallar det drabbar ofta löpare och andra idrottsutövare särskilt i samband med längre stillasittande. En annan vanlig orsak till problem med piriformis är att man har suttit mycket med sin plånbok i bakfickan.

Dagens inlägg i skadedagboken: Ont i vänster höft på morgonen. Känner av utsidan av vänster vad under dagen. Domningskänsla i armen som blir värre under eftermiddagen och kvällen. Magen funkar.


Detta är inlägg 4 av 100 i utmaningen #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. Mitt mål med #blogg100 är att berätta om vägen tillbaka till träning efter den skada jag drabbades av i oktober 2013.