Vad är det för skillnad på en kiropraktor och en naprapat? | #blogg100

Skillnaden mellan kiropraktik och naprapati skulle jag kalla hårfin. Enkelt sett skulle man kunna säga att kiropraktorer bara knäcker kotor och naprapater bara jobbar med muskler. Men riktigt så är det inte, egentligen är det inte alls så.

Jag har erfarenhet från bådadera. Jag började gå till kiropraktor redan 2008 när jag första gången fick problem med ryggen och har sedan dess varit hos flera olika. Ordet kiropraktor kommer från de grekiska orden chiro som betyder händer och praktos som betyder ”att göra”. Kiropraktorer som också kallas kotknackare behandlar främst personer med ryggproblem genom att med händerna justera låsningar i nacken, längs ryggraden och bäckenet. Justeringarna görs för att återställa normal funktion i leder, muskler och nerver.

Naprapati är ett blandord av två språk. Tjeckiskans napravit som betyder ”att korrigera” och grekiskans pathos som betyder smärta. Naprapatin utvecklades ur kiropraktiken för 100 år sedan. Naprapaten behandlar och rehabiliterar smärttillstånd och funktionella besvär i rygg, leder och muskler med hjälp av metoder som massage, muskeltöj, triggerpunktsbehandling, ledmobilisering och ledmanipulation.

För över 50 år sedan ansåg man att skillnaderna mellan naprapati och kiropraktik var större men med åren har de närmat sig varandra och nu är det väldigt mycket svårare att se skillnaderna. Både naprapater och kiropraktorer använder helt enkelt varandras eller varianter av varandras metoder när det behövs för att behandla sina klienter på bästa sätt.

Om man inte riktigt vet om man ska gå till en naprapat eller kiropraktor tycker jag att man ska gå på känsla, det blir oftast bra. Man kan också prata med människor i sin omgivning, vi är många som har varit hos antingen en naprapat eller en kiropraktor någon gång i livet och kan rekommendera det ena eller det andra. En duktig kiropraktor eller naprapat brukar också kunna rekommendera ett alternativ eller komplement om problemen inte kan lösas med deras hjälp.

Just nu går jag till en naprapat. Jag valde att göra det dels för att jag hela tiden har haft en känsla av att mina problem är muskulära, dels för att jag egentligen inte riktigt visste varifrån mina problem kom och dels för att jag aldrig hade varit hos en naprapat innan och ville testa något helt nytt när jag hade tröttnat på läkarvården. Och jag tycker att det har funkat relativt bra, i alla fall jämfört med allt annat jag har försökt med.

Dagens inlägg i skadedagboken: Bästa dagen den här veckan. Vaknar med öm vänsterhöft. Öm i höger höftben under eftermiddagen och ömhet i utsidan av båda låren under kvällen. Magen funkar inte.

Tack till Wikipedia som kollektivt utbildar mig och resten av världen.


Detta är inlägg 12 av 100 i utmaningen #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar. Mitt mål med #blogg100 är att berätta om vägen tillbaka till träning efter den skada jag drabbades av i oktober 2013.